sobota 26. decembra 2020

MONUMENTÁLNY DECEMBER

Bola som pripravená na vetry už od konca novembra. Zaistila som koše i záhradu. Síce mi nejakým spôsobom aj tak odletel vrchnák z koša do susedovej záhrady, no nič, nájdem prehodené cez plot, ale keď fučí, tak fučí a väčšinou sa na to nedá 100%-ne pripraviť ani miestnym, ktorí tu bývajú odjakživa. 
sobota 31. októbra 2020

NAJDÔLEŽITEJŠIA VÝBAVA CYKLISTU

Ešte pre tým, ako nastúpili vetry a dažde (ale aj dúhy, to je tá vizuálne príjemná stránka ostrovnej zimy), stihli sme preskúmať miesto, kde sme už síce párkrát boli, ale keďže má svoje zvláštne čaro, rozhodli sme sa tam ísť opäť. 
streda 30. septembra 2020

RIEKA, CHLIEB, KOPCE

Ako každé leto, neskoré leto a skorú jeseň, je stále čo robiť a konzervovať: huby (tie boli tieto rok hojné), černice (tým neviem čo sa stalo tento rok, horko-ťažko kde-tu čosi-kdesi som našklbala, asi majú nejaké sedemročné cykly, lebo doteraz boli vždy a všade, a tento siedmy rok sú biedne), bazu (tá je tiež nejaká opelichaná, asi vetrom a vtákmi), a chytro-chytro si nazbierať posledné byliny a naložiť ich do rôznych tekutín (tie sa držia dôstojne a dajú sa nájsť kade-tade). 
sobota 27. júna 2020

DLHONOČNÝ JÚN...

... nám pred pár dňami začal svoje pomalé skracovanie. Ale ešte stále sa dá pozorovať, ako slnko vlastne vôbec nezapadá a zore sa dajú kukať celú noc. Že kto by bol hore celú noc? Keby sa chcelo, tak by sa dalo, lebo poriadna tma, ktorá by zalepila oči nám ľudkom na aspoň väčšinu noci, nenastáva. A tak si ju vyrábam po starosvetsky, vankúšom na očiach.
nedeľa 10. mája 2020

POTECHA DUŠE

Kedysi, počas mojich prvých rokov tu, som často, a hlavne v zime mávala pocit hroznej stiesnenosti. Keď som hlavou rozoberala, na akom malom a priestorovo aj možnostne obmedzenom mieste to žijem, chytala ma depresia. Potom som pochopila, že to nie je o mieste, ale o mojom nastavení.
streda 25. marca 2020

TAK PRAVIA MÚDRI

Tento rok tu sa urodilo veľa semien. Takých tých stromových, čo deti rady vyhadzujú do výšky a sledujú, ako sa zvrtuľkujú dolu, ale aj takých menej hravých. O druhy ani nejde, ale o množstvo.
utorok 10. marca 2020

JA TEN KÚSOK DOKONČÍM!

Aj keby sa čo robilo. Farmári vedia, že treba rýchlo-rýchlo porobiť pred tým, ako príde ďalší vzduchový zážitok v podobe víchrice alebo všetko-v-dosahu-zamáčavacieho dažďa. A preto sa orie aj napríklad o 22 večer. To bol doteraz rekord tuto u nás na polosamote. 
piatok 21. februára 2020

SNEŽIENKY A INÉ ZLÉ-ZLÉ KVETY

To je už skoro koniec februára? A to sa kedy stalo? Už viem. To určite tie vetry tu u nás tie mne-pocitovo-chýbajúce dni odfúkli. 
Jedna víchrica strieda druhú, menia sa len ich mená. Toto je už tretia, ktorá dala nám, ľudským tvorom, najavo, že pánom na tejto planéte nie sme len my, ako si to radi myslíme. Zafúkam tak, že sa ani lodiam, ani lietadlám nebude dať ísť a si nahratý, človiečik.

pondelok 13. januára 2020

NOVOTRADIČNÝ

Aj novoročný. Páči sa mi to dvojité dvadsiatkové číslo, peknô je, ako by povedala moja starká, ktorá bude mať čoskoro 93 rokov. Pamätám si len trochu, ako sa za starých čias slávili Vianoce v dedine, kde bývala, teda za mojich detských čias, o takých tých úplne starých netuším. Vybavuje sa mi živý stromček len tak piznutý z hory, na ňom jabĺčka a salónky. Milý minimalizmus, iba toho snehu bolo veľa.