utorok 10. marca 2020

JA TEN KÚSOK DOKONČÍM!

Aj keby sa čo robilo. Farmári vedia, že treba rýchlo-rýchlo porobiť pred tým, ako príde ďalší vzduchový zážitok v podobe víchrice alebo všetko-v-dosahu-zamáčavacieho dažďa. A preto sa orie aj napríklad o 22 večer. To bol doteraz rekord tuto u nás na polosamote. 
Ale aj ten bol prekonaný pred pár dňami. Proste, tu niektoré veci fungujú inak, a ja tiež, niekedy kvôli počasiu, niekedy kvôli tomu, že mi to tak proste funguje. 

V tú noc som teda plánovala predpolnočnú sprchu. Na osvetlenie mi bežne stačí sviečka, ale tú noc ju nebolo treba, lebo som mala k dispozícii mohutné reflektory, ktoré osvetľovali celú južnú stranu domu a to všetko zadarmo:


zivot ve skotsku
Rovno lampášikmi mne do kúpeľne

Tak reku fajne, no, ďakujem za svetlo. Ten hluk sa mi už páčil menej, no ale proste bolo treba pole doorať. A dooralo sa až o 00:45.💃💃

Môj rekord vo vešaní prádla vonku na šnúru je 3:30 ráno. Neviem, či ho prekonám, nemám to v úmysle, v tomto prípade ma von vyhnali dva faktory, prvým bol ten, že v tejto von-vzdušnej aj dnu-vzdušnej vlhkosti treba ísť s prádlom chytro von, lebo ak na ňom ostali nejaké tie organické zvyšky, do cca 6 hodín to splesnivie, a druhý fakt bol ten, že noc mala byť suchá a veterná, tak som to chcela využiť. Lebo väčšinou býva veterná, ale nie suchá. 

Jednoducho, niekedy tu treba aj jednoduché veci porobiť v trošku netradičnejších časoch.
Svoje o tom vedia farmári, stavbári, poštári, upratovačky...  Asi všetci, čo tu žijú.

Neviem presne, či a aké komplikácie sprevádzali výstavbu novej, teda najnovšej whisky pálenice, Ardnahoe. Isto bol minimálne problém s dovozom potrebných častí a rúrok a takých tých poskrúcaných vecí, ktoré na výrobu whisky treba. 
Boli sme tam kuknúť. Okolie vyzerá byť fajné na prechádzky, ostrov Jura je čoby kameňom dohodil, veľa liesok, ktoré mi pripomenuli starkého a jeho košíky vyrábané práve z tohto stromu... No peknô. V lete určite krajšie, ale ani zimné výhľady nesklamali.

Zašli sme okuknúť aj vnútro tejto výrobne, ktoré je priestranné, veľa tovaru umeleckého i alkoholového, a keď prejdete cez obchod do druhej opäť priestrannej miestnosti, môžete si dať niečo na záhryz alebo pitie. My sme si dali teplý čaj, potrebovali sme ho. Neodhadla som mokrosť terénu, a tak sme ho pili s mokrými ťapkami. 
A v tejto reštauračno-posedovej časti sme stretli maličkého človiečika, ktorý nedávno pribudol do rodiny. Teda, nebol tam sám samozrejme. A v tom čase už mal meno, ale dostal ho až po pár dňoch, ako to tu je zvykom.

Ozaj, mená. Veľmi často dieťa dostane „botanické meno napríklad. To znamená, že sa volá ako kvet, strom, rastlina. Vres, Lieska, Ruža, Sedmokráska, Mak... Nemusíme ostávať len v ríši rastlín, môžeme zabrúsiť aj do farebnej palety či drahých kameňov. Rubín, Nefrit, Jantár, alebo aj do ríše zvierat a vtákov. Obľúbené sú aj mená podľa miest a ostrovov, napríklad aj toho nášho alebo vedľajšieho prsatého. Fantázii sa medze nekladú ozaj.
Takto preložené do slovenčiny nám to môže znieť čudne, ale... Často veci fungujú inde inak.


palenica ardnahoe
Ardnahoe pálenica


3 komentáre:

  1. Tak na. toto by som si asi nezvykla. Pohodlnost nepusti. Po 22.00 som proste nepouzitelna pradlo nepradlo 😂😂😂. Chvalabohu za balkon 😊. A ta palenica fajn... teraz by sa mi hodilo dezinfikovat aj zvnutra ale ked mne whiskey nejako nechuti. Ja taka typicka slovač - hruška naj 😂

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ó, balkón, to nepoznám, to je luxus :D
      hruška dobrá, čože :) whisky nie je pre každého veru, ja ju využívam len na maceráciu bylín, ktoré jej zmenia chuť, len tak "na surovo" by som ju nedala. povedzme, že jej chuť je veľmi špecifická :D

      Odstrániť