štvrtok 2. decembra 2021

Z JAČMEŇA A ZO SRDCA

V októbri i novembri sme sa cez moria i vrchy znovu vybrali do Hlavnej zeme, s plánom ju preskúmať aj trochu ďalej od „centrálneho pásu na trati Glasgow a Edin. Úmysel bol ísť na ostrov Skye a zabrúsiť aj k južným susedom. Haha, plány...
štvrtok 14. októbra 2021

CESTA DO HLAVNEJ ZEME

Začalo nám obdobie dúh a hmly. Husi z Grónska prileteli už koncom júla, akosi skoro, čosi ich odtiaľ vyplašilo. Väčšinou prichádzajú na dlhú a hlučnú návštevu v októbri, ktorý je tento rok doslova karmínový vďaka hlohu a jarabine, toľko z oboch som tu som tu za celé svoje osemročné existovanie nevidela.

zivot v skotsku
Hmlová dúha. Neviem, či je to oficiálny meteo jav, ale ten oblúk sa tam urobil ozaj len tak z hmly.

nedeľa 22. augusta 2021

NIE.

Kukám, či sa to ten teplomer pokazil či čo... 23 stupňov ukazuje a mne sa tak uzdalo, že je hádam aj 30.  Úpek, ako sme hovorievali kedysi.
Pláže plné a bzučiace, na pobreží zaparkované karavany. 
štvrtok 24. júna 2021

OSTROVNÉ DETSTVO

Aj keď je dňom pomaličky ukrajované z dĺžky, nejako to necítime. Stále mám v hlave zapnutý program, že si o 11 večer môžem ísť v pohode pozbierať prádlo bez toho, aby som si potrebovala svietiť, a že by som aj toho potkana zazrela behať po kútoch, ktoré o takomto čase nie sú tmavé. 
nedeľa 23. mája 2021

ĎAKUJEM TI, POTKAN!

                                         zivot ve skotsku

Ešte sa nás ten chlad nechce akosi pustiť, ale s tým všetkým bzučiacim a zeleniacim sa to už dlho nevydrží a ten kŕč nakoniec povolí, vyčkajme. Veď nemusí byť hic, aby bolo pekne a pekne nemusí byť len vtedy, keď je obloha bezoblačná.
streda 5. mája 2021

KARTA DŇA: TRPEZLIVOSŤ

life in scotland

S kartami sme dobré kamarátky už dačo vyše dekády. S niektorými sadami sme sa už akosi vyčerpali a následne rozlúčili, s niektorými zoznámili len nedávno a ide nám to spolu pekne. A na oný deň mi vyšla karta trpezlivosti.
streda 7. apríla 2021

APRÍLOVÝ


zivot v skotsku

Po minulé roky to bol vždy marec, ktorý ukončieval vládu zimy. Zdá sa ale, že si na ten echt koniec ešte počkáme. Vrátili sa vetry a teplota sa blíži nule. Ľudia ani nepamätajú, kedy tu bol naposledy v apríli sneh. Stihli sme aj rýchlu sánkovačku, teda plastovotaškovačku, kým sa neroztopil. 
piatok 2. apríla 2021
nedeľa 28. februára 2021

OSLAVA ŽIVOTA


dovolena ve skotsku

Niekedy sa neviem vybrať na isté miesta, ako je rok dlhý, a niekedy sa to tak poskladá, že na to isté miesto ideme viackrát v krátkom čase za sebou. A keďže to nie je nemenné miesto z betónu, zakaždým nám ponúkne inú atmosféru a výhľady.

piatok 12. februára 2021

KEĎ ZÍDEŠ Z VYCHODENEJ CESTIČKY

Mrzne ako nikdy predtým, teda za ten čas, čo tu bývam. Aj keď mráz a vietor nie je zrovna nevinná kombinácia, užívam si túto suchú zimu, jej farby a zátišia, ktoré nebolo doteraz kvôli dažďu vidieť. A tak, ako ma divoko objíma vietor, tak aj ja som ho už v duchu objala, páči sa mi, je divoký a slobodný, nevidno ho, a predsa zanecháva na zemi otlačok.