streda 7. apríla 2021

APRÍLOVÝ


zivot v skotsku

Po minulé roky to bol vždy marec, ktorý ukončieval vládu zimy. Zdá sa ale, že si na ten echt koniec ešte počkáme. Vrátili sa vetry a teplota sa blíži nule. Ľudia ani nepamätajú, kedy tu bol naposledy v apríli sneh. Stihli sme aj rýchlu sánkovačku, teda plastovotaškovačku, kým sa neroztopil. 
Ale aj napriek mrazivým teplotám sme zazreli otužilcov, ktorí sa v tých snehových prehánkach a vetre prechádzali po okolí len v tričku. 
Blonďavá na to: 
Mama, on asi robí to špeciálne dýchanie, čo mu potom nie je zima‟.  (Wim Hof). 
Ja: Alebo je proste len skotiš.

Skôr to druhé. Proste to majú v sebe, tú odolnosť, ktorá sa buduje už od detstva. 

Aj keď sa vrátili strechu-drmajúce vetry, slnko ostalo, a tak sme sa pekne potúlali po rôznych koncoch a kútoch ostrova. 

Zima, ty vieš, kedy je čas odísť. Na dátumy, kedy si už mala byť het, sa nepozerám. Nechávam to plynúť s vetrom. Viem, že v jeden deň, keď zabudnem na to, že už malo byť teplejšie a menej veternejšie, zrazu si uvedomím si, že si už preč. A že sa nám opäť búrlivo pripomenieš, keď nastane tvoj čas.

zivot ve skotsku
Kamenný most asi pre morské víly. Voda v tej úžine krásne dunela.

zivot na ostrove
Takto kvitne ten druhý, nemedvedí cesnak.

zivot v uk
Voňavý eukalyptus



 

2 komentáre:

  1. Tohtorocna zima sa drží zubami nechtami a vidim ze nie len u nás. To teda u nas už normálne v mikinach chodime ale teraz este stale pride den ked vytiahnem zimnu bundu. Uz dvakrat som ju prala a ukladala do skrine a dvakrat vytiahla. Dufam ze na treti krat budem mať šťastie a ostane tam a príde teplo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. U nás tiež jarné bundy so zimnými na vešiaku pri sebe, tie zimné som aj ja už chcela párkrát hodiť do skrine a zabudnúť na ne, ale nevydalo.
    Zvláštne ozaj, ako tá zima nepopúšťa. Možno to znamená, že bude dobré leto:)

    OdpovedaťOdstrániť