pondelok 7. augusta 2023

DVA SVETY

Už kvitne vres, a teda je už po lete. Aj husi sme už počuli gágať, čiže už začína zima. Celkom potešiteľné je, že nám namiesto ôs do domu vlietavajú hlavne motýle, pásikavého hmyzu je tento rok málo. 

Stihli sme ísť na Slovensko, aj sa z neho vrátiť spolu s časťou rodiny, a potom ich zas vyšikovať nazad do škótskej civilizácie. Autobus sme všetci prežili bez vracania, keď tu zrazu, dosť blízko pri prístave, vyvstal iný problém: sms oznamujúca mi, že naša loď asi nepôjde, no, lebo že nejaké technické oné, vravím rodine, že tak možno teda nakoniec dnes ani nedôjdeme. 

Toto leto bolo plné zrušených a pokazených lodí, veď pomôžme turizmu, nie, a na jútub ti budú furt vyskakovať reklamy, že chooooďte na dovolenku do Highlands a na ostrovy, dobre, ľudia by aj chceli, no ale keď sa ti zruší loď alebo premáva len jedna a nepokryje dopyt, tak sa asi poobzerajú po iných miestach. 

No ale mali sme šťastie, prišla mi aj druhá sms, slávnostne oznamujúca, že sa to podarilo opraviť a teda loď pôjde. Neviem, no, trošku taký blbý pocit, nastupovať na loď, na ktorej bolo niečo dokazené a opravili to narýchlo, ale nalodili sme sa a aj šťastne, aj keď o dosť neskôr, ako sme sa mali, vylodili. 

Zmokli sme asi len raz či dvakrát za ich pobyt tu, to bolo asi aj treba, aby si návšteva užila aj trúúú skotiš počasie. Aj sa mi podarilo ich do bažiny zatiahnuť, pri výstupe na Vílí kopec, akosi som v celom tom organizačnom zhone pozabudla, že bude celý zapapraďovaný, nuž tak blonďavá sa podujala robiť im sprievodkyňu a doviesť ich namiesto minitúry na blízku pláž, a my s hnedovlasou sme sa teda počali hore tým zeleným zbesom škriabať a brodiť, lebo mamááá, ale ja chcem íííísť, tak reku ok, obzrieme, ako to tam vyzerá aj v lete. 

Cesta to bola zaujímavá, močiarové jamy, pichľavé kríky a černice a hlavne papraď: vyššia ako ja (163 cm), akýsi hyperaktívny druh, čo isto kdesi v džungliach rastie, ktorá bola v istých úsekoch zaľahnutá na jednu stranu = aj my sme kvôli tomu zaľahli párkrát do papraďovej periny. Hnedovlasá je našťastie už skoro taká vysoká ako ja, len pár cm chýba. Mačetu sme nemali, ale veru by sa bola zišla. No nič, asi si spravím sprievdcovský biznis, jedine tak. Pre extrémnych a dobrodružných, chodníčkarom by sa náš štýl turistiky asi veľmi nepozdával.😁

zazriva
Rozsutec, na ceste do zázrivskej časti Končitá, kde som už oddávna chcela ísť na taký úhľadný kopec. A tiež sme sa museli brodiť tráfskom, no ale máme už niekoľkoročnú prax😁


zazriva


zazriva

A z nášho letného ostrova: 

isle of islay


zivot v skotsku


zivot v skotsku


zivot na ostrove


isle of islay


isle of islay



isle of islay


moj zivot na ostrove
Pekný, pre zmenu zelený výhľad z Vílieho kopca, ale vydrať sa naň bola makačka teda








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára