piatok 16. júna 2023

FESTIVALOVÉ A POFESTIVALOVÉ...

 ... počasie stále trvá, už tretí týždeň máme teploty také, že pred pár dňami som musela zaliezť na chvíľu dnu, čo tak pražilo. Zem je suchá, záhradu hadicujeme ostošesť, traktory polievajú polia s jačmeňom.

Začalo to nenápadne, na Bruichladdich Open Day sa ukázala nádej v podobne slnka a potom sa to už rozbehlo. Najlepšie leto za tých 10 rokov, čo som tu, asi sa aj prestanem furt na počasie sťažovať. Je sucho, s minimálnym vetrom, ktorý ak je, je teplý. Zistili sme, že máme v skriniach aj nejaké to letné oblečenie, ktoré si možno obliecť bez vedomia, že naň treba odvahu a že nás to bude vonku tak trochu „štipkať‟.

Na festival sme išli len tak kuknúť a poobzerať. Ľudí bolo hodne, v Port Ellene dokonca  pri tejto príležitosti aj upratali vždy zabordelovanú pláž, aj ju pekne vyrovnali a pohrabali. 

Na Brukladiku‟ som pri vstupe žetóny na drink zadarmo slušne odmietla, a teda či si ich predsa len nechcem zobrať a potom niekomu dať, no tak dobre teda, a tak som hodnú chvíľu strávila hľadaním známej tváre, ktorej by som mohla zwhiskyvatieť deň, až som ju našla. Do nálady hrala americká kapela, ktorá tu nebola prvýkrát, a fajne rozohriala publikum. Hala s miestnymi tvorivými ľudkami, občerstvenie, ľudia posedávajúci na minipláži pred pálenicou. Whisky pohoda.

Na Bowmore otvorenom dni sme strávili presne 2 minúty a potom išli k moru rovno pri pálenici. Plážová pohoda.

Keď festival skončil, šofér autobusu sa mi zdôveril, že je rád, že je to zas ako vždy = prázdny autobus s maximálne 4 ľuďmi v ňom. Veru, takáto veľká akcia vie miestnych ľudí dosť vyčerpať. Aj toto počasie. My sme si ho užili, ako sa dalo, zakrstili sme paddle board, ktorý síce zatiaľ využívame len ako čln, ale aj tak to má svoje čaro, brázdiť si takto po vlnkách. 

Ale priznám sa, že som aj tak som vyslovila onú vetu, o ktorej som bola presvedčená, že tu mi nikdy z úst nevyjde: 

Už by bolo dobré, keby trochu popršalo.‟

Deti na to, že či mi šibe. No ale takto no, pri vyše 300 druhoch vtákov, ktoré asi veľa jedia, lebo potom im to ide vo veľkom von aj druhým koncom rovno pred hlavné dvere a všade na prádlo a plážové radôstky uskladnené vonku za účelom sušenia. A treba trošku škótskej zemi tvár umyť, nech nie je spálená od slnka, nie je na to zvyknutá. 

islay whisky

Deň otvorených dverí v pálenici Bruichladdich... 

islay whisky
 ... a v Bowmore

port ellen


moj zivot v skotsku


isle of islay


port ellen, islay


zivot v skotsku
Skrytá pláž, kde sme videli malú vretenicu veselo si plávať v potôčiku, ktorý vyteká z vodopádu

port ellen, islay




oystercatchers
Oystercatcher, vták s dlhým oranžovým zobákom, ktorý vie prenikavo pišťať

isle of islay


port ellen
Koza si našla miesto s dobrým výhľadom






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára