utorok 17. decembra 2019

JA NEMUSÍM, JA CHCEM.

Pošta to má teraz perné. Snaží sa a vidno to. Ako každý rok pred Vianocami, chodia a hádžu balíky dnu častejšie, a ak nejde jeden deň loď, potom sa to všetko snažia dostihnúť a tak sme raz dostali zásielky o 8 večer. S ospravedlnením. Nebolo ani času odpovedať na to, lebo už sa zabuchli dvere a bežali dakde inde.
To, že nám otvoria dvere a dajú to rovno pod nohy, mi nevadí. Je to radosť hlavne pre deti, keď nám napr. príde niečo od starkej. A hlavná vec je, že tie dvere aj naspäť zavrú. Lebo ako som minule kdesi zazrela, niekde na pevnine, kde si asi domy na rozdiel od nás zamykajú, kuriér doručil niečo cez malé okienko dnu do domu, lenže to bol záchod s kúpeľňou, okno rovno nad misou a tá nebola zavretá a tak to všetko skončilo v „toaletnej vode.

A sága s kúrením pokračuje a moja sťažnosť, či skôr poznatok ohľadom tohto nášho vykurovacieho systému neostal nepovšimnutý a dostal sa až na vyššie miesta, odkiaľ bola vyslaná eskorta o troch mužoch nie tuto z ostrova, ale priamo z pevniny, ktorí nám v jeden veľmi daždivý a veterný deň zatrepali na dvere (slovo klopať sa k škótskym mužom nehodí), samozrejme, neohlásene. Aj sa za to viackrát ospravedlnili (aj za to, že sú total mokrí a zablatení, ale to my už takieto veci neriešime tu), a ja sa im nato viackrát odpovedala, že to teda nevadí, lebo som bola v duchu rada, že sa konečne na to, o čom už dlho rozprávam, prišiel niekto poriadne pozrieť.

A teda sa na to pozreli, na minibojler, na rúrky i také tie iné veci, na elektrinu, spínače, proste všetko, čo k tomu kúreniu patrí. A aj keď sme sa neposunuli nikde, lebo kúrenie funguje normálne a nie je pokazené, zadosťučinenie pre mňa prišlo. Lebo vedúci svorky povedal, že to kúrenie je proste zastarané a že teda v čase, keď sa tento dom staval, čo bolo nejakých 15 rokov dozadu, bol takýto typ k dispozícii a teda ho tu šupli, ale že teraz by už také do domu nedali. Konečne to niekto uznal. Najskôr si ale mysleli, že máme teploty nastavené do nebeských výšin a preto platíme také pálky. Konkrétne sa takto opýtal jeden z nich:

A na akú teplotu to máte nastavené tu dole s tým podlahovým kúrením, 22 stupňov?

Ja s úsmevom, nie drzým, ale úsmevom: Nie, 16.

Kukol na mňa neveriacky, či mi hrabe. Vravím, že už sme si zvykli, zase s úsmevom. Poradili mi zatiaľ zmeniť tarif a poskytovateľa onej energie, lebo že je to nie zrovna najlacnejší na trhu = eufemizmus pre najpredraženejší zhrabovateľ vašich peňazí. A že teda raz sa to kúrenie vymení, ale najbližšie to nie je v pláne, no.

S ľuďmi, ktorí majú rovnaký problém, spoločne snívame o neviem-ako-sa-to-povie-po-slovensky kúrení, air source sa tu nazýva. Lacné, kúrenie prítomnosti pre tých šťastnejších a kúrenie budúcnosti pre nás. Možno. Dovtedy asi aj sama prídem na ten princíp Teslovej voľnej energie a bude to všetko zadarmo.😁 

Ale ako vravím, život tu ma niekedy drsne, niekedy jemnejšie núti prekračovať svoje limity a preto by som sa už k domu vyhriatemu na 21 stupňov nevrátila, ani keby to bolo zadarmo. Už to ani moje telo nepustí, začne sa na protest potiť. O deťoch už ani nehovorím, zasvieti slnko a už vyťahujú slamené klobúky a krátke triká. Nemusím, ale chcem to skúšať takto nastudeno.


2 komentáre:

  1. No hej no, majstri od fachu rovnakí na Slovensku tak aj v Škótsku. A to nehovoriac od vydriduchov na úradoch, ktorí si účtujú neskutočné poplatky. Myslela som, že to len naša slovenská doména, ale ako vidím, hraboši sú všade na svete :-DD.
    Toto je super, že ak deti nechcú vystupovať, nemusia. V dobe nášho detstva to bolo trochu ťažšie, ale vtedy toľko besiedok nebolo... teda aspoň ja sa nepamätám. I keď s vystupovaním som problém nemala, ja som mala problém s výtvarnou výchovou, ale v podstate je jedno, kde ťa učitelia deptajú.
    Apropo aspoň vám balíčky doručili aj keď večer, ja som sa niektorých doteraz nedočkala :-DDDD Nám pre istotu ani nedonesú balík (aj keď si za to zaplatím), nedajú ti ani papierik, že to máš na pošte, ani sa neunúvajú ti zaslať sms. Všetko si musíš zisťovať sama... katastrofa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Služby, služby... ja mám väčšinou dobré skúsenosti, ale dakedy ozaj človek nechápe, čo sa deje a prečo to nejde. U nás zas, keď máš zamknuté dvere, tvoja chyba, pľasnú ti to pred ne a je jedno, že to je napr. nová práčka a vonku prší :D

    OdpovedaťOdstrániť