sobota 28. novembra 2015

VŠADE LEN LIFT A LIFT...

Alebo pár cestovateľských drobnoradostí...
Človek tu síce žije v obmedzenom revíri, ale nacestuje sa dosť, či už hore-dole po ostrove alebo aj zo západu na východ, kde sa za siedmimi horami a siedmimi moriami ukrýva kráľovstvo Glasgowské.
Za mojich študentských čias na Slovensku som pri cestovaní do školy zažila kadečo, od za jazdy zlomenej prevodovky v ruke prekvapeného šoféra, cez dymiacu zadnicu busu, po rovno pod nosom ufujazdený posledný prípoj domov. Niet divu, že sa mi vytvorila fóbia z cestovania a hlavne busmi. Aj tu som si tú fóbiu priniesla, ale už som sa jej pod vplyvom okolností aj zbavila, a bola som milo prekvapená, že:

....na busovej stanici ma strážnik batožiny pustí na wc zadarmo, rengenovo‟ vidiac tri naplnené mechúre rútiace sa na záchod, neznajúc prekážky

... sa na lodi zahlásime ako tí, čo idú z lode na bus, info sa odovzdá šoférovi busu, aby sa vedelo, či netreba poslať druhý bus, lebo na stojáka tu neodvezú nikoho (ach, cesta z uni domov, prestáta na jednej nohe v natlačenom buse...)

... po kvalitnom obvracaní sedačky malou blonďavou sa jej šofér veselo prihovoril a na mňa že čo som si nepýtala papier na utretie, že ho má poruke (pričom ja som si myslela, že ma ide vykričať)

... pri nastupovaní a vystupovaní sa nik netlačí a vždy mi chce niekto pomôcť (spomienka na horúce leto na Slovensku, vysoké štádium tehotenstva, jediné miesto v MHD, na ktoré si už-už môj zadok išiel sadnúť, keď tu zrazu veľký ujo, jeho matrixový prešup cez moje telo a už si spokojne sedí a ja stojím...)

... tu na ostrove zastane auto aj v protismere a opýta sa, teda nie to auto, ale posádka, či nechcem odvoz.

... že keď ide hocikto naším smerom na aute, dovezie nám napríklad nákup

... známa Islay wave -- autovodiči v podstate šoférujú len 1 rukou, lebo tou druhou sa stále zdravia či už vodičom alebo chodcom. Milé, ale niekedy je dosť náročné odkývať späť, keď mám na sebe zavesené tašky a deti.

... že keď chcem dať niekomu peniaze za odvoz, povie mi, že nemám byť hlúpa (počkáááť, tu by som sa mohla aj uraziť, ale sa nie)

... že aj keď sú busy tu drahé a dosť poriedke, zastavia mi rovno pred domom.

... že viem, prečo šoférom busu poďakujem za odvoz.

2 komentáre:

  1. Pekný článok, ktorý ste tu zdieľali o cestovaní. Váš článok je veľmi informatívny a páči sa mi váš spôsob, ako vyjadriť svoje názory v tomto príspevku. Dobrá voľba pre každého, kto hľadá to najlepšie Turisticke Zaujimavosti na Slovensku, slovakiatraveling.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem a ďakujem za link na stránku, hodí sa, keď pôjdeme na Slovensko.

    OdpovedaťOdstrániť