pondelok 13. júla 2015

OSTROVNÁ MÓDA

Keď sme tu prvýkrát s kamarátkou prišli pred xx rokmi, v kufroch sme mali všetko okrem oblečenia, že „veď to si kúpime tam‟. Neudialo sa, lebo obchod s trochou oblečenia tu síce bol, ale len taký provizórny, kadejaké veľkosti a štýly.
Teraz je to už lepšie, dá sa dajaký ohoz aj tu už kúpiť. Ale moju veľkosť XS aj tak nemajú, takže nič. Nemám ho nejako podrobne preskúmaný, ale stavím sa, že tam nenájdem detské čiapky. Lebo tu z nejakého asi-otužovacieho dôvodu deti čiapky často nenosia. Raz mi ktosi povedal, že to je preto, lebo by ich aj tak odfúklo. Veru, obchod s detskými čiapkami by tu bol ten najhorší biznisový nápad. Takisto ponožky, ktoré ani v dosť chladnom počasí dieťa nemá nevyhnutne na nohách. Studený odchov veru.

Ale internet tu máme na tomto našom ostrove, takže sa robí online šoping alebo ak sa ide z nejakého dôvodu na pevninu (u nás 2 -- 3x za rok), tak sa beží do obchodov a nakupuje do zásob. Tričká, ponožky... A je to asi lepšie, lebo nákupy na nete sú dosť rizikové. Dakedy vec ani nepríde, dakedy, ak ide až z Ázie, príde iná veľkosť a tak podobne.

Ja osobne som si to tu v Škotlande s módou  musela trochu v hlave prenastaviť. Kedysi som bola zaujatá voči gumeným čižmám. Kus mohla-byť-zo-mňa-pneumatika na nohách, no fuj. Ale musela som zmeniť názor. Tu sú spolu s pršiplášťom nevyhnutnosťou. A tak som si (z internetu) kúpila pekné  gumáčiky. S mojím šťastím na topánky sa mi samozrejme nejako čudesne rýchlo prederavili a už boli nanič. 

Zistila som, že najlepšie je tu obliekať sa podľa dôchodcov. Hlavne na jar a na jeseň. Keď si postaršia pani kabátec vytiahne, neradno ju nenapodobniť. Lebo podľa mladých sa nedá, to by som zamrzla. Raz bol von jeden miestny v miernych mínusových teplotách len v tričku. Minulý rok, v slovenskom kalendári na Michala, podvečer na pláži, ja v svetri a škótske deti v plavkách skákajúce do vody. 

Najlepší sú turisti aj tak. Zima či leto, páperová bunda a čiapka. Áno, ľutujte nás, toto je naše leto, vy máte bundy, no my si musíme dať tričká, lebo teplejšie tu už nebude. Aspoň mi to pomohlo odstrániť môj problém so studenými rukami. A už nie som taká cintľavka ako kedysi, keď som si pri teplote menšej ako 21° musela dávať sveter. Teraz je leto, keď je 13°. Ach, Škotland, ty mi tak veľa dávaš!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára