streda 3. augusta 2022

V TIENI MAGICKÝCH LÍP

No i akô milô privítaňáä nám Škotland prichystal. Z 30-ok do 13-ok a hmiel a dažďov, ktoré trvali tak dlho, že sa už zdalo, že modrú oblohu už navždy zhltli pažravé sivé oblaky.

Áno, leto sme tu v škótskej ostrovnej zemi už mali, trvalo 2 plus 0,5 dňa plus 0,5 dňa, ale nie za sebou, kdeže. Tu je slnko len tak na „pokrájano‟ a za odmenu. Nevadí. Vyslnili sme sa dosť na Slovensku. Skoro sme sa tam síce ani nedostali, ale podarilo sa, po čakaní dlhšom ako 5 hodín sa lietadlo rozhodlo preniesť nás do teplých krajov. Síce sme do Prahy prišli o 2 ráno a o 7 sme mali ísť na vlak, nezobralo nám to radosť a tie dva týždne sme si užili a využili naplno.

Obehali sme dolnú Oravu, aj kus Liptova, no a hlavne sa nám podarilo stráviť pár dní v magickej Zázrivej, jeden z nich rovno na slnovrat, kde sa moje deti prebavili rôznymi zálesáckymi aktivitkami a ja som si pekne a hlboko zadeja-vuovala, pod rozkvitnutými lipami. 

Štyri z videných rastú okolo „kaplice‟, ako vraví moja starká, a ak si dobre pamätám tento konkrétny kus z jej rozprávania, o jej výstavbu sa pričinil môj/náš prastarký. Je to bod, kde sa oddychuje na ceste z vrchov do dediny‟, teda centra, a kde sa deti musia dačím napučiť, lebo už začínajú mrnčať, že ako je to ešte ďalekóóó, mamááá.


zivot ve skotsku

zivot v britanii


slovaci v zahranici


zazriva rozsutec
Moja milovaná Zázrivienka

Stihli sme aj svätojánske oslavy v susednej vieske, s riadnou vatrou. Magické. Po ceste naspäť k autu sa tento deň, teda už vlastne večer, ešte viac zmagičtil, a to poletovaním svätojánskych mušiek rovno okolo nás. No jednoducho Ján, aký má byť.

zivot na ostrove

Naspäť sa lietadlo rozhodlo meškať niečo cez 2 hodiny. Potom sme na úplne poslednú minútu stihli loď, lebo zas meškal bus. No nič, hlavne, že sme to obomi smermi dali. Za celé to magično to stálo za to.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára