piatok 2. apríla 2021

DOMA JE VŠETKO OK


Ako sa zije na ostrove
Tento maják tu už má takmer svoj fotoalbum, no ale nedá sa nefotiť, keď je taký pekný.


Vrabce dupocú po streche a klovú do nej zobákmi už od skorého rána, každé ráno. Asi opravujú diery a vykonávajú iné robotnícke záležitosti (mohli by prísť poďobať to okno dole, ktoré bolo opravované už dvakrát a stále z neho a do neho veselo zateká a omietka sa trúsi ako za snehovej búrky). Tipujem, že si zas na tom istom mieste, tak ako po minulé roky, robia hniezdo. Džavocú a čipkajú, netreba nám kohúta, zastúpi ho vrabec.

Oteplilo sa na až 10 stupňov. Kliešte rôznych tvarov a veľkostí nenápadne čakajú na dlhých steblách suchej trávy, ako sme vypozorovali. Istejšie sú pláže, na piesku sme ich zatiaľ, vravím zatiaľ, nezaregistrovali. Zato sme tam ako vždy našli podbeľ, nadzigala som si, piesok z nich odfúknem a budú ako nové.


Slnko si pláva po oblohe vo väčších výšinách a to je dobre, presvieti nám dom a prehreje jeho zmrznuté kosti. Viac si ho ale užijeme von, z každej svetovej strany, lebo tuto dnu je to tak akosi čudne rozložené -- na východe stena zdieľaná so susedmi, na západnej strane zacláňa les a dve izby sú orientované na sever. Takže ako zdroj slnečného svitu nám ostáva len juh, ale najlepšie je proste ísť von a užiť si slnko z každej svetovej strany.

A tak sme sa vybrali napríklad na cesnak, ktorý tu volajú divoký, lebo o medveďoch tu vôbec nechyrovať. 

Jak se zije ve skotsku
Novoobjavené cesnakovisko

Človek aj počas roka zabudne, ako vyzerá jar a z čoho všetkého sa dá vytešovať. Po zime znovu objavujeme pomaly sa otvárajúce listy na stromoch a prvé kvety a motýle a keď je pekne, ide sa na pláž. 
Piškótkam stačí slnko a spomenutých 10 stupňov a už si balia plavky do tašky. Pančuchy alebo nohavice im netreba, lebo "Mama, my sme zvyknuté, my sme Scottish!". Nuž dobre no. Ja nie som skotiš, takže si môžem obliecť aj dačo na nohy a prehodiť čosi cez plecia.

Skotsky vidiek
Narcisy sú teraz doslova všade.

Zivot ve skotsku
Vyzeralo to na suchý terén, ale kdeže, vodu sme z čižiem vylievali prúdom.

Už je to rok, čo máme školu doma a vlastne veľmi často vonku. Aj keď to veľakrát so mnou vyzerá ako s pánom preceptorom, ktorý naháňal urodzených pánov kade-tade, celkovo môžem povedať, že nám to spolu takto ide. 

Náš vzdelávací štýl by som nazvala organický. Drilovanie a bifľovanie, to používať nechcem a s takými neposednicami by sa to ani nedalo. Vidím, že si vedia zapamätať veci prirodzene. Nemusia vedieť vedomosti odrecitovať, hlavne, nech si ich vedia pospájať a prakticky alebo kreatívne použiť.

Bude to takýmto štýlom ok, verím tomu, a hovorí to napríklad aj táto skala, jedna z viacerých na ostrove. Proste ideš okolo a zazrieš na skale maľované „ok. Sú ako tá skala pevným utvrdením, že áno, dobre bude. 

Zivot na ostrove
Tá vyčnievajúca v strede záberu je tá oukejka.
                               

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára