piatok 8. decembra 2017

FINLAGGAN... ZAVÁHANÍM ŠOFÉRA

Koše priviazať -- splnené.
Dať dnu otočný sušič na prádlo -- splnené
Pozbierať bicykle -- splnené.
Zaistiť kameňmi záhradné náradie -- splnené.
= Očakávame ďalšiu víchricu. A potom vraj sneh, ale to budú len krúpy alebo krúpy so snehom alebo možno aj ten sneh, ale ten sa roztopí ešte skôr, ako pobozká zem. Kde sú tie časy, keď dokázalo pol dňa byť slnečno...

Ako posledný októbrový víkend, keď sa nám podarilo vychytať poloslnečné a hlavne nefúkavé počasie. Tak že ho využijeme na pravdepodobne posledný dlhý výlet. Miest, kde sme ešte neboli, a kde zvládnu ísť, je už pomenej, ale našlo sa jedno v autobuse. Teda po ceste autobusom. Nejaký pár turistov chcel ísť do Finlaggan. Dovtedy som o tom mieste čosi len tak vzadu v hlave vedela. Až títo cudzinci ma inšpirovali sa poriadne na toto miesto kuknúť. A celkom zaujímavô sa ukázalo byť. Je to miniostrov na ostrove s kedysi vraj dôležitým významom.

Od hlavnej cesty len jedna míľa, cez za💩a deravú cestu, medzipoľné výhľady s ovcami až k turistickej kancelárii. 
K tej  patrí aj maličké múzeum, kde je napríklad starý keltský kríž, ktorý vraj miestny farmár skoro rozbil na padrť, len kus z neho ostal.

Okrem iných info nám bolo povedané, a to viackrát, že dobre, že máme gumáky obuté, lebo treba prejsť cez malú močarinu, ktorú keď niektorí uvidia, vzdajú to a otočia sa (videné na vlastné oči, tú močarinu aj otočenie sa naspäť). A že niektorí zas poberú zle-obutých na chrbát a prejdú. Ako vravím, my sme boli dobre obutí, lebo čižmy sú naša bežná obuv, atak sme to prešli v pohode. Za močiarikom je most posadený do vody a potom už onen miniostrov. Je to ozaj maličké miesto, s pár zrúcanými domami a starými hrobmi (tam sme nešli kuknúť, akosi ma to desilo), ako sa tam zmestilo vraj 1000 ľudí, netuším.

Zaujímavé no. Chudáci tí turisti, keď im to ten šofér zabudol zastaviť pri tej odbočke, museli tam kráčať trošku dlhšie. Mne táto jeho chybička vnukla myšlienku na výlet. A potom sme si dávali ozaj pozor na to, aby nám neurobil to isté:)                           
skotsko zajimavosti

jak se zije ve skotsku




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára