piatok 13. mája 2016

O DVERÁCH

(Aj keď... U nás sa hovorilo „dveroch. A podobne ušoch‟och atď., ale nechám to už tak, spisovne.) Ako som už asi spomínala, nezamyká sa tu väčšina domov. My napríklad ideme do mesta a dvere len zavrieme.
Prvýkrát som bola dosť nesvoja, odísť len tak bez zamknutia. (Inak, mesto. Istej panej z hlavnozeme muž tu bol s ňou prvýkrát a že boli v centrálnej dedine = meste a keď z nej vyšli, pýtal sa jej, kedy teda pôjdu do toho najväčšieho mesta. Keď sa dozvedel, že tamto bolo to mesto, zošokovaný jej povedal dačo v zmysle, že on by tu nemohol žiť. Vraj too remote či čo.).

Dvere bývajú v domoch dvoje. Hlavné a kuchynské/zadné. Náš dom to ale nejako čudne schytal a má oboje dverí na tú istú stranu a vzdialené sú od seba asi 5 krokov. 
Doteraz boli tie kuchynské zvnútra zahatané toyboxom, ale objavila som ich čaro. Mám to čosi bližšie do záhrady a hlavne, môžem normálne napúšťať vodu na polievanie rašiacich rastliniek (áno, je teplo a príliš sucho, juhú!). Vravím normálne, pretože jedine v kuchyni máme normálny kohútik. Inak máme v kúpeľni a na záchode nepraktické minirúrky, ktoré sú odolné voči snahe si umyť ruky, nieto ešte napustiť vody do kýbľa. Musím odfotiť, fakt.

To nezamykanie má ale občas aj nevýhody.
Ako raz dávnejšie v inej dedine tu, v jednom z domov, kde sme bývali. Taaak som sa v dosť vysokom štádiu tehotenstva tešila na aspoň 15 minút spánku na gauči, keď tu zrazu sa otvoria dvere a v nich stojí mne neznáma pani, že či je dobre v obchode. Ten bol na druhej strane cesty. Hnedovlasá sa na tú vravu zobudila a bolo po spánku. A v čase whisky festivalu, ktorý začína budúci týždeň, keď tu prúdia davy rôznych mužských z rôznych kútov sveta a v nie práve triezvom stave, pravidlo o nezamykaní neplatí až tak. 

Vyšším levelom je nezamykanie ani vtedy, keď ideme het na pevninu a dom ostane prázdny. Aj to ma chvíľu v mysli trýznilo, či je to dobrý nápad a čo ak hento i toto. Ale po takýchto opakovaných rebéliách sa moja myseľ upokojila a ani poriadne nevie, kde je vlastne kľúč od dverí založený.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára