štvrtok 25. februára 2016

ZÁHRADNÉ AMBÍCIE

Steny a múry a ploty. Ohraničujú statky a polia a bránia ovciam premávať sa po ceste. Aj keď, nie všade na ostrove, cestou dole do napríklad Šarloty, tak dooobre, Port Charlotte, tam si kravičky a ovečky cupkajú hore-dole, či po tráve, či po piesku, či po blate, či po ceste. Ale inak tu máme múrom opásikovaný takmer každý kus trávnatého porastu. Mohla by som použiť slovo lúka, ale tu lúky akosi neexistujú.
Všetko zelené má len dva názvy: buď pole alebo les. Lúky s kvietkami ako zo Včielky M., tak to nie. Tráva a aj tých pár druhov kvetov sa buď ocitá v žalúdkoch kráv a oviec alebo sa kosí a zasa sa v zime ocitne v tých žalúdkoch. Veru, tráva tu má len jeden životný smer a jeden vývoj a vývod.

Napriek všetkým tým múrom, ktoré inak vo mne vzbudzujú obdiv, dalo to asi dosť roboty všetko to poskladať tak, aby to vydržalo aj víchrice a neustály dážď, každý mi hovorí, že ak sa chcem prechádzať, tak normálne aj po poliach, že si proste otvorím bránu a môžem ísť aj tam, kde sa pasú ovce, pokiaľ ich nebudem naháňať alebo tak. Nie, ďakujem, znie to síce lákavo, predierať sa nespasenými bodliakmi, vyhýbať sa čiernym bobkom a nechať po sebe liezť kliešte z oviec, nie, no nazvite ma rozmaznanou. Ja som si už našla svoje miesta, kde rastú aké-také bylinky a kde nedočiahnu jazyky oviec, v lete ich chytro a chvatne zbieram, kým mi ich zasa dakto neskosí.

Kosenie trávy a trávnikov je tu obľúbená činnosť. Bývali sme už v rôznych kútoch ostrova a mala som možnosť očumieť už veľa záhrad, ale príliš veľa z nic bolo rovnakých. So zastrihnutým trávnikom, 3 druhmi kvetov + 1 druhom otrasnej, pardon, okrasnej trávy, ktorá sa rozlieza a rozcibuľuje kade-tade po záhrade. Aj my sme takúto krásavicu podedili. Zaberala celý jeden kút a tých cibúľ čo bolo... Ale už je vyklčovaná. Nerada ničím, radšej tvorím, ale toto bola nutnosť, lebo ja mám iné plány s našou záhradou. Kvety, byliny, zelenina, dáke bobuľoviny, aj ovocný strom... 

Možno som príliš ambiciózna alebo naivná, ale chcela by som mať slušnú úrodu. Nejaký odvážlivec tu pestuje aj jahody. Videla som ich na vlastné oči červenať sa. Bolo to leto, keď bolo pár dní 29 stupňov, rekordná vlna tepla či čo. 

A je tu ešte aj komunitná záhrada, kde sa pestuje toho veľa a všetko je na predaj. Váhy, zošit a pero, skrinka na peniaze, tzv. honesty box. Zoberieš si, odvážiš si, dáš peniaze do skrinky. Niekde inde by asi hneď zmizla aj s perom a zošitom...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára